Jänö – vegaaninen lippakioski

Kun Helsingin kaupunki ilmoitti toukokuussa 2016 myyvänsä huutokaupalla viisi 1950-luvulta peräisin olevaa lippakioskia, sai Joonas Pekkanen idean: löytyisikö niin paljon vegaaniruoasta kiinnostuneita, että yhden kioskeista voisi ostaa joukkorahoituksen voimin?

Ajatus sai kannatusta Facebookissa (myös minulta), joten sopivan hullua ideaa päätettiin kokeilla. Perustimme osuuskunnan, teimme joukkorahoituskampanjan ja keräsimme kahdessa viikossa yli 40 000 euroa – ja voitimme huutokaupan. Funktionalismin tyyliin rakennettu lippakioski Kansallismuseon vieressä sai nimekseen Jänö, ja sen avajaisia vietettiin jo elokuussa 2016. Paikalle tuli satoja ihmisiä jo ensimmäisenä päivänä ja vaikka annoksia tehtiin niin paljon kuin ehdittiin, oli jono koko päivän kymmenien metrien mittainen.

Jänö toimi menestyksekkäästi syksyn 2016, jonka jälkeen se suljettiin perusteellista remonttia varten. Remontin yhteydessä kioskin katolle asennettiin myös aurinkopaneelit. Nykyään Jänö on auki kesäkauden, mutta sulkee luukkunsa aina talven ajaksi. Mutta Jänö on paljon muutakin kuin vain kioski. Se järjestää tapahtumia ja pop up -ravintoloita, ja meillä on myös oma mehu, jota voi ostaa monista kaupoista.

Kotisivut

Facebook

Instagram