Siivouspäivä

Siivouspäivä on kirpputorien ja kierrättämisen ystävien uusi juhlapäivä. Vuoden siistein festivaali muuttaa kaupungit ja naapurustot isoiksi kirpputoreiksi ja markkinoiksi. Kuka tahansa voi kaupata tavaroitaan kaduilla, pihoilla tai kodeissa ja shoppailla itselleen päivän parhaat löydöt. Tapahtuma houkuttelee kaduille satoja tuhansia ihmisiä ympäri Suomen ja myös ulkomailla.

Siivouspäivän idea on tehdä kierrättämisestä helppoa sekä luoda elävää ja vastuullista kaupunkikulttuuria. Siivouspäivällä ei ole virallista järjestäjää, vaan jokainen tapahtumaan osallistuja on oman tapahtumansa järjestäjä. Jokainen on myös vastuussa omien jälkiensä siivoamisesta. Osallistujat voivat ilmoittaa myyntipaikkansa tapahtuman nettisivujen kartalla.

Ensimmäisen kerran Siivouspäivää vietettiin toukokuussa 2012. Alkunsa idea sai Pauliina Seppälän Facebook-postauksesta, jossa kaipailtiin tällaisen tapahtuman perään. Oli selvää, että tällaiselle päivälle olisi tarvetta ja niinpä alkuvuodesta 2012 joukko ideasta innostuneita ryhtyi sitä tekemään.

Alkuperäinen ajatus oli seurata joidenkin muiden kaupunkien mallia maailmalta ja antaa ihmisten kantaa tavarat kaduille, joista kuka tahansa voisi ne poimia ja lopussa jäteautot tyhjentäisivät kadut. Siitä kehitimme idean kevyempää ja asukaslähtöisempään suuntaan: katujen ja puistojen jättämisen siistiin kuntoon hoitivat myyjät itse, mutta järjestimme kuitenkin ympäri Helsinkiä kierrätyspisteitä, jonne ylimääräiset tavarat saattoi viedä. Kaupungilla ei loppujen lopuksi ollut mitään osaa tapahtumassa, mutta se antoi ensimmäisen kerran jälkeen hyväksynnän tapahtumalle ja uudelle tavalle järjestää kirpputorifestivaali.

Nykyään Siivouspäivä järjestetään kaksi kertaa vuodessa, viikon 21 lauantaina ja elokuun lopussa. Alussa Siivouspäivän takana ei ollut varsinaista järjestäjätahoa, sillä vasta ensimmäisen tapahtuman jälkeen perustimme yhdessä Yhteismaan, joka otti tapahtuman nimiinsä.

Siivouspäivän kotisivut

Facebook