15
Helsinki Urban Art on kaupunkitaiteeseen erikoistunut yhdistys, jota olin perustamassa vuoden 2017 alussa. Sen tarkoituksena on tuoda taidetta kaupunkitilaan osaksi ihmisten elämää ja tehdä ympäristöä elävöittävää taidetta monissa muodoissa niin Helsingissä, muualla Suomessa kuin ulkomailla. Tuomme esiin uusia tapoja käyttää kaupunkitilaa, luomme yhteisöllistä kaupunkikulttuuria sekä etsimme ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin taiteen ja aktivismin keinoin.
Helsinki Urban Art sai alkunsa Lisää katutaidetta Helsinkiin -projektista, joka toteutti vuonna 2016 useita kaupunkiympäristöä elävöittäviä katutaideteoksia. Helsinki Urban Art laajentaa tätä toimintaa ja tuo taidetta katukuvaan entistä enemmän ja monipuolisemmin.
Helsinki Urban Artin muodostaa joukko visuaalisen alan, yhteisötaiteen ja kaupunkiaktivismin ammattilaisia. Yhteisöllisyys ja paikkasidonnaisuus onkin meille tärkeää: haluamme, että taide sopii ympäristöönsä ja ottaa huomioon paikalliset asukkaat. Meillä on paljon kokemusta niin isojen muraaliprojektien tuottamisesta, erikokoisista katutaideteoksista, yhteisöllisistä taideprojekteista kuin erilaisista kaupunkitapahtumista. Teemme myös paljon yhteistyötä kaupunkitaiteen parissa toimivien ihmisten ja tahojen kanssa niin Suomessa kuin ulkomailla.
01
Ajatus Social Innovators Connected -verkostosta syntyi tavatessani Kööpenhaminassa järjestetyssä seminaarissa muita pohjoismaalaisia aktivisteja, yhteisöjä ja ruohonjuuritason toimijoita. Huomasin, miten naapurimaissa on paljon ideoita ja innokkaita tekijöitä, mutta emme tienneet toisistamme mitään. Ja niin jouduimme usein tekemään samat virheet ja keksimään pyörän aina uudestaan. Tähän asiaan halusin muutoksen. Ja niinpä sai alkunsa kööpenhaminalaisessa kahvilassa Social Innovators Connected -verkosto.
Social Innovators Connected kokoaa yhteen eurooppalaisia sosiaalisten innovaatioiden ja tapahtumien tekijöitä niin netissä kuin oikeassa maailmassa. Loppuvuodesta 2013 alulle panemani verkoston ensimmäinen konferenssi järjestettiin Helsingissä 3.–6.9.2014 Yhteismaan toimesta. SIC!2014 Helsinki -konferenssin tarjosi sosiaalisten innovaatioiden tekijöille, ruohonjuuritason toimijoille, kaupunkiaktiiveille, yhteisöille ja yhdistyksille mahdollisuuden verkostoitua, oppia toisilta, jakaa ajatuksia ja päästä yhdessä ratkaisemaan ongelmia maailmanlaajuisesti.
Helsingin konferenssi antoi alun laajemmalle kansainväliselle yhteistyölle ja vuonna 2015 vastaavanlaiset konferenssit järjestettiin Riiassa ja Roomassa. Lisäksi Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan järjestettiin verkostoitumismatka suomalaisille alan toimijoille. Mikäli toiminnalle löytyy rahoitusta, aikoo verkosto jatkossakin järjestää vastaavia konferensseja vahvistamaan ja kehittämään innovaatioiden liikkuvuutta Euroopassa, luomaan monikulttuurista dialogia ja mahdollistamaan kansainvälisen yhteistyön syntymistä.
29
Matkustelen paljon, mutta en juurikaan ota matkoiltani kuvia perinteisiä turistinähtävyyksistä, sillä niistä jokainen on nähnyt liian monta kuvaa. Mutta entä jos niihin yhdistäisi jotain uutta ja mielenkiintoista?
Mole the Activist sai alkunsa hetken mielijohteesta kierrellessäni kirpputorilla. Eräällä pöydällä oli myynnissä pieni Myyrä-avaimenperä, joka levitti käsiään. Siitä minulla syntyi ajatus yhdistää tämä iloisesti hymyilevä ja kaikkien tuntema hahmo hieman erilaisten viestien välittämiseen ja aktivismiin.
Tein grillitikusta Myyrälle kepin, kaivoin roskiksesta palan pahvia ja aloin askartelemaan kylttejä, joissa Myyrä vastustaa erilaisia yhteiskunnallisia ongelmia ja ajaa vähäosaisten asiaa. Mole the Activist oli mukanani Helsingissä ja reissulla halki Euroopan katsomassa nähtävyyksiä kanssani ja osoittamassa mieltään paikallisten ongelmien puolesta.
29
Mitä tulee kun yhdistetään Venäjä, tarinankerronta, valokuvakirja ja keittokirja?
Kohtaamisia. Ihmisiä, tarinoita ja makuja naapurista on suomalais-venäläinen projekti, joka nostaa keskiöön tavalliset venäläiset ihmiset, heidän arkensa, ruokakulttuurinsa ja tarinansa. Eri puolilla Venäjää matkataan maaliskuusta elokuuhun, ja loppuvuodesta 2016 tuloksista julkaistaan kirja sekä näyttely. Seuraa kuulumisia kentältä täällä!
Kohtaamisia sai alkunsa tarpeesta tuoda tavallisten venäläisten ääni kuuluviin aikana, jolloin mediassa käytävää keskustelua leimaavat suuret poliittiset linjaukset ja usein negatiivinen uutisointi. Tätä kautta se myös lisää ihmisten keskinäistä ymmärrystä ja laajentaa kuvaa Venäjästä.
Hanke toteutetaan viidellä eri alueella: Krasnodarissa, Murmanskissa, Pietarissa, Novosibirskissä ja Kazanissa. Kyseiset alueet on valittu mukaan maantieteellisen ja kulttuurisen moninaisuutensa vuoksi: jokainen niistä sijaitsee eri puolilla Venäjää ja edustaa omanlaista kulttuuriaan.
Projektin työryhmään kuuluvat Jaakko Blomberg, Jyrki Tsutsunen, Aleksandra Nenko, Anton Polski, Maria Niemi sekä venäläisiä valokuvaajia. Projektin päärahoittaja on Koneen Säätiö ja pääyhteistyökumppani on Cultura-säätiö.
28
“Yhdessä me luomme huomisen kaupungin, alkaen tänään. Kaupunkimme ovat siirtymävaiheessa. Myös kaupunkien rooli yhteiskunnassamme on muuttumassa. Me yhdistämme ihmisiä, jotka ovat aktiivisesti mukana vaikuttamassa heidän kaupunkiensa elinoloihin. Kutsumme heitä City Makereiksi – arvostettava titteli”.
Näin Alankomaissa perustettu Cities in Transition -projekti kuvaa itseään. “Kaupunkien tekijöillä” on siellä iso rooli siinä, millaista elämässä kaupungeissa on. Se on myös huomattu valtiotasolla, sillä Alankomaissa on luotu valtakunnallinen City Makers -verkosto ja tukitoimia näiden henkilöiden tukemiseksi. Nyt sama ajattelu halutaan laajentaa koko EU:n alueelle, minkä takia jokaisesta EU:n pääkaupungista on kutsuttu yksi City Maker suunnittelemaan EU:n City Maker Agendaa. Helsingistä mukaan valittiin minut ja odotankin innolla, mitä kaikkea saamme vielä yhdessä aikaan.
http://www.citiesintransition.eu/
28
Maailma on täynnä vaatteita ja kasseja, joita kukaan ei halua käyttää. Mutta ne on kuitenkin jo kerran tehty, joten miten niistä saisi enemmän irti? Tietenkin tekemällä niihin paremmat printit.
Ajatus käytettyjen vaatteiden tuunaamisesta uuteen uskoon oli pyörinyt mielessäni pidempään ja kun lähdimme Pohjoismaihin SIC! on Rails -matkalle, oli loogista tehdä myös matkan aikana jotain hyödyllistä ja ryhtyä puheista tekoihin. Kaduilla järjestetyissä Better Prints Without Borders -työpajoissa kuka tahansa voi painaa itselleen t-paidan tai kassin ”Without Borders” tai ”No borders” -tekstillä englanniksi tai paikallisella kielellä. Osallistujille ilmaisia työpajoja on tähän mennessä pidetty Göteborgissa, Helsingborgissa, Malmössä ja Kööpenhaminassa.
Better Prints oli osa myös Yhteismaan ja Tatsi ry:n Valtaajat-projektia, jossa parin viikon mittaisella kurssilla työttömät nuoret saivat perehdytyksen painotekniikoihin, suunnittelivat omat printit ja painoivat ne.