Kalasataman Vapaakaupunki

Helsingissä sijaitseva Kalasatama on tullut viime vuosina tunnetuksi väliaikaisesta toiminnastaan: Konttiaukiosta, kaupunkiviljelmistä, graffiteista, skeittauksesta, Sompasaunasta ja erilaisista tapahtumista. Halusin säilyttää tämän Kalasataman hengen, joka on tuonut kaivattua vapautta keskelle kaupunkia. Luoda tilaa omaehtoiselle toiminnalle, yhdessä tekemiselle, taiteelle, kulttuurille  – ja ihmisille. Ja kokeilla, mitä kaikkea voimme yhdessä saada aikaan.

Ja niin syntyi Kalasataman Vapaakaupunki.

Kalasataman Vapaakaupungin ensimmäisessä vaiheessa Suvilahteen nousi kahdeksi kuukaudeksi (18.5.-15.7.2018) uusi, kaikille avoin kaupunkikulttuurin keidas. Se rakentuu alueen perinteitä kunnioittaen konttien ympärille, jotka mukautuvat erilaisten tapahtumien näyttämöksi. Konttien lisäksi Vapaakaupungista löytyy myös grillausmahdollisuudet (tapahtumien aikaan) sekä puisto kaupunkiviljelmineen.

Kalasataman Vapaakaupunki on tarkoitettu meille kaikille. Siellä kuka tahansa voi järjestää maksutta tapahtuman, kunhan se on kaikille avoin, ilmainen sekä sopii Vapaakaupunkimme arvoihin ja henkeen. Me myös autamme järjestelyiden kanssa ja tarjoamme esimerkiksi sähköt, äänitekniikan ja ääniteknikon palvelut tapahtumanjärjestäjien käyttöön maksutta. Kalasataman Vapaakaupunkiin voi tulla kuka tahansa, koska tahansa. Silloinkin, kun paikalla ei ole ohjelmaa, voi sinne tulla piknikille tai vain viettämään kesäpäivää.

Kalasataman Vapaakaupunki nousi suureen suosioon jo ensimmäisessä vaiheessaan. Kahden kuukauden aikana siellä järjestettiin noin 30 musiikkitapahtumaa sekä lisäksi mm. joogaa, capoeiraa, ompelutyöpaja sekä erikoisempia tapahtumia, kuten showpainiesitys.

Hankkeen yhteistyökumppanina toimii alueen uusi kauppakeskus REDI, joka ei kuitenkaan ole vaikuttanut paikan sisältöön millään tavalla. Sillä niin parhaat jutut syntyvät yhdessä tehdessä: luottamalla ihmisiin. Jatkoa Vapaakaupungille onkin jo suunnitteilla.

Nettisivut

Facebook

Instagram

Pasilan katutaidekaupunginosa

Ehdottomasti suurin ja itselleni tärkein katutaideprojekti, jota olen ollut tekemässä, on Pasilan katutaidekaupunginosa. Olin jo vuosia ajatellut, että tämän 1970-luvulla rakennetun alueen monet harmaat seinät olisivat täydellinen paikka katutaiteelle. Vuonna 2017 ryhdyin vihdoin toimeen asian suhteen Helsinki Urban Artin kanssa. Rahoitusta hankkeelle oli vaikea löytää, mutta osin Suomen 100-vuotisjuhlan ansiosta hankkeeseen saatiin houkuteltua monia lähetystöjä ja kulttuuri-instituutteja mukaan, joiden avustuksella alueelle tuotiin monia ulkomaalaisia katutaiteen huippunimiä.

Pasilan katutaidekaupunginosan kokonaisuuteen on valittu laajasti erilaisia tyylejä ja suuntauksia edustavia taiteilijoita, joista monen kädenjälkeä on saatu ihailla ympäri maailmaa. Pasilan katutaidekaupunginosa tuo esiin sellaista katutaidetta, jota muualla Suomessa näkee harvoin. Se on myös alue, jossa taiteilijat saavat paljon vapauksia taiteen suhteen ja voivat kokeilla rajojaan. Osa taiteilijoista kutsutaan paikalle yhteistyökumppaniemme avustuksella, mutta se on myös alue, jossa paikalliset taiteilijat pääsevät näyttämään osaamistaan ja johon Suomessa käymässä olevat taiteilijat voivat jättää jälkensä.

Syksyyn 2018 mennessä alueelle on jo tullut yli erikokoista 40 taideteosta, mikä on muuttanut alueen ilmeen ja imagon kokonaan. Ennen unohduksissa ollut alue on alkanut houkutella puoleensa niin helsinkiläisiä, matkailijoita kuin koululuokkia. Ja paikalliset asukkaat ovat vihdoin saaneet kaipaamansa väriä ja taidetta seinilleen.

Nettisivut

Facebook

Instagram

Helsinki Urban Art

Helsinki Urban Art on kaupunkitaiteeseen erikoistunut yhdistys, jota olin perustamassa vuoden 2017 alussa.  Sen tarkoituksena on tuoda taidetta kaupunkitilaan osaksi ihmisten elämää ja tehdä ympäristöä elävöittävää taidetta monissa muodoissa niin Helsingissä, muualla Suomessa kuin ulkomailla. Tuomme esiin uusia tapoja käyttää kaupunkitilaa, luomme yhteisöllistä kaupunkikulttuuria sekä etsimme ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin taiteen ja aktivismin keinoin.

Helsinki Urban Art sai alkunsa Lisää katutaidetta Helsinkiin -projektista, joka toteutti vuonna 2016 useita kaupunkiympäristöä elävöittäviä katutaideteoksia. Helsinki Urban Art laajentaa tätä toimintaa ja tuo taidetta katukuvaan entistä enemmän ja monipuolisemmin.

Helsinki Urban Artin muodostaa joukko visuaalisen alan, yhteisötaiteen ja kaupunkiaktivismin ammattilaisia. Yhteisöllisyys ja paikkasidonnaisuus onkin meille tärkeää: haluamme, että taide sopii ympäristöönsä ja ottaa huomioon paikalliset asukkaat. Meillä on paljon kokemusta niin isojen muraaliprojektien tuottamisesta, erikokoisista katutaideteoksista, yhteisöllisistä taideprojekteista kuin erilaisista kaupunkitapahtumista. Teemme myös paljon yhteistyötä kaupunkitaiteen parissa toimivien ihmisten ja tahojen kanssa niin Suomessa kuin ulkomailla.

Kotisivut

Facebook

Instagram

Pinterest

Saunateatterifestivaali

Alussa oli sauna, teatteri ja festivaali. Sitten he sanoivat ”Tulkoon Saunateatterifestivaali”. Ja Saunateatterifestivaali tuli.

Mitä tapahtuu, kun teatteri riisutaan aidoimmilleen, tuodaan näyttelijät sekä yleisö yhteen ja laitetaan heidät hikoilemaan yhdessä? Se selvisi, kun marraskuussa 2015 järjestetty Saunateatterifestivaali muutti julkisen Sauna Arlan teatterinäyttämöksi. Saunateatterifestivaali tuo uuden ulottuvuuden sekä saunaan että teatteriin. Se yhdistää kulttuurin ja rentoutumisen aivan uudella tapaa. Saunassa on synnytty, kuoltu ja lemmitty – ja nyt myös näytelty.

Facebook

Ravintola Hukkatila

Kaupungit ovat täynnä tiloja, joilla voisi tehdä paljon enemmän. Me täytämme ne hetkeksi hyvällä ruoalla, juomalla, seuralla ja taiteella. Kutsumme paikalle tutut ja tuntemattomat. Ja katsomme millainen keitos siitä syntyy.

Ravintola Hukkatila on minun, Jyrki Tsutsusen ja Johanna Kuneliuksen yhteistyössä luoma konsepti. Kokki Jyrki Tsutsunen tuo yleensä vain hienoista ravintoloista tutut maut uusiin, rentoihin ympäristöihin. Luvassa vieraille on yllätysmenu parhaista raaka-aineista sesongin ja paikan mukaan – ja jokaisen kukkarolle sopivaan hintaan. Tunnelman viimeistelee suunnittelija Johanna Kuneliuksen luoma sisustus sekä vierailevat taiteilijat.

Ravintola Hukkatila sai alkunsa halusta luoda uudenlainen, rennompi, sosiaalisempi, hauskempi ja mielenkiintoisempi ravintola. Ravintola perustetaan aina vain kerran yhteen paikkaan – ja yhdeksi illaksi kerrallaan. Tähän mennessä ravintoloita on järjestetty mm. kodissani, huoltoasemalla, huonekalutehtaassa, vanhassa kirjapainossa, entisessä soitinliikkeessä, taidemuseossa, kasvihuoneessa ja koulun pihalla. Tsekkaa FB-sivuilta lisätietoja ja laita viestiä, jos haluat mukaan!

Facebook

Olohuonenäyttely

Olohuonenäyttely vie taiteen kaupunkilaisten olohuoneisiin. Kahden päivän ajan yksityiset tilat valjastetaan julkisiksi kansainvälisen nykytaiteen näyttämöiksi – makuuhuoneet, olohuoneet, kylpyhuoneet, kellarit, vessat, hissit ja varastot muuttuvat gallerioiksi ja performanssien esityspaikoiksi, joihin jokainen kaupunkilainen on tervetullut. Tarkoituksena on rikkoa perinteistä käsitystä yksityisestä ja julkisesta tilasta. Taidetta voi esitellä ja nähdä muuallakin kuin taidemuseoissa ja gallerioissa. Olohuonenäyttely tuo taiteen lähelle ihmisiä ja tarjoaa heille taide-elämyksiä uudessa kontekstissa: arkisessa ympäristössä.

Olohuonenäyttely sai alkunsa, kun majoitin vailla majapaikkaa Suomeen tulleen ranskalaisen Line Arhainx’n ja saksalaisen Rebecca Hirneisen kotiini syksyllä 2013. Rebecca halusi tuoda esille valokuviaan, mutta Helsingin galleriamaksut olivat hänelle aivan liian korkeat. Samaan aikaan kaupungissa on kuitenkin paljon muutakin tilaa, jota voisi käyttää taidenäyttelyihin. Kuten koteja. Niinpä päätimme viedä taiteen helsinkiläisiin koteihin – ja kutsua mukaan myös muita taiteilijoita.
Olohuonenäyttely on järjestetty kaksi kertaa, 21.-22.3.2014 ja 21.-22.3.2015. Molempina kertoina 15 kotia tai koteihin liittyvää tilaa muutettiin taidenäyttelyiksi ja esille tuotiin noin 40 taiteilijan töitä. 

Facebook

Mole the Activist

Matkustelen paljon, mutta en juurikaan ota matkoiltani kuvia perinteisiä turistinähtävyyksistä, sillä niistä jokainen on nähnyt liian monta kuvaa. Mutta entä jos niihin yhdistäisi jotain uutta ja mielenkiintoista?

Mole the Activist sai alkunsa hetken mielijohteesta kierrellessäni kirpputorilla. Eräällä pöydällä oli myynnissä pieni Myyrä-avaimenperä, joka levitti käsiään. Siitä minulla syntyi ajatus yhdistää tämä iloisesti hymyilevä ja kaikkien tuntema hahmo hieman erilaisten viestien välittämiseen ja aktivismiin.
Tein grillitikusta Myyrälle kepin, kaivoin roskiksesta palan pahvia ja aloin askartelemaan kylttejä, joissa Myyrä vastustaa erilaisia yhteiskunnallisia ongelmia ja ajaa vähäosaisten asiaa. Mole the Activist oli mukanani Helsingissä ja reissulla halki Euroopan katsomassa nähtävyyksiä kanssani ja osoittamassa mieltään paikallisten ongelmien puolesta.

Facebook

Lisää katutaidetta Helsinkiin

Lisää katutaidetta Helsinkiin on katutaideryhmä G-REXin kanssa alulle laittamani yhteisprojekti, joka elävöittää Helsingin kaupunkikuvaa katutaiteen avulla. Projektin päätavoitteena on suurikokoisten muraalitaideteosten toteuttaminen eri puolilla kaupunkia siellä, missä niille on eniten tarvetta. Projektin tavoite on olla aktiivisena toimijana nostamassa luvallisen, korkeatasoisen maailmanluokan muraalitaiteen profiilia Suomessa ja tarjota vaihtoehtoja kaupallisille kuville kaupunkikuvassa.

Vuosina 1998 – 2008 Helsingissä vallitsi nollatoleranssi graffiteja kohtaan, minkä takia kaupunkiin ei ole päässyt kehittymään vahvaa katutaidekulttuuria. Viime vuosina poliittinen linja katutaidetta kohtaan on kuitenkin muuttunut myönteisemmäksi. Haluamme osaltamme olla edistämässä katutaidetta Suomessa ja näyttää, miten paljon positiivisia vaikutuksia katutaiteella voi olla.

Lisää katutaidetta Helsinkiin -projekti järjesti kesällä 2016 Lisää katutaidetta kulmillesi- kilpailun, jossa ihmiset saivat ehdottaa kohteita Helsingissä uusille katutaideteoksille.  Kilpailuehdotusten joukosta valittiin kolme voittajakohdetta, joista kaksi sijaitsee Kannelmäessä ja yksi Roihuvuoressa. Syyskuussa Maikki Rantala maalasi Kannelmäkeen Trumpettitie 2:ssa sijaitsevan talon seinään asukkaita osallistavan katutaideteoksen. Roihuvuoreen Prinssintie 4:ssä sijaitsevan talon seinään saatiin puolestaan puolalaisen katutaiteilijan Oteckin teos. Kolmannen muraalin Kannelmäen vanhusten palvelutalon seinään maalaa argentiinalainen katutaiteilija Milu Correch kesällä 2017.

Lisää katutaidetta Helsinkiin-projektin kautta kuka tahansa voi jatkossa myös tilata katutaidetta omalle seinälleen. Projekti kuratoi kohteeseen sopivan taiteilijan, hoidamme kaikki käytännön järjestelyt, lupien hakemiset ja muun byrokratian. Lisäksi kehittelemme yhdessä kaupungin kanssa mallia, joka helpottaa katutaiteen hankkimista ja vähentää siihen liittyvää ylimääräistä byrokratiaa.

Lisää katutaidetta Helsinkiin -projektista sai alkunsa myös Helsinki Urban Art, joka tuo taidetta katukuvaan entistä enemmän ja monipuolisemmin.

Kotisivut

Facebook

 

Kotiteatterifestivaali

Muutettuamme kodit taidenäyttelyiksi Olohuonenäyttelyssä, heräsi minulla ajatus konseptin laajentamisesta. Jos kerran taidenäyttelyitä voi tuoda kotiin, niin miksei myös teatteria? Niinpä kotiteatteri sai uuden – tai vanhan – merkityksen, kun Kotiteatterifestivaali muutti kodit teatterinäyttämöiksi helmikuussa 2015 ja marraskuussa 2016. Tarjolla oli yhtä aikaa intiimejä ja rentoja teatterikokemuksia viikon ajan eri puolilla Helsinkiä. Ohjelmisto koostui Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun opiskelijoiden ja muiden näyttelijöiden esittämistä monologeista. Teatteriesityksiin on vapaa pääsy, mutta osallistuminen vaati paikan varaamista etukäteen. Kaikki näytökset olivat täynnä ja niin näyttelijät, asukkaat, vieraat kuin järjestäjät tyytyväisiä. 

Facebook

Kakkunäyttely

Kakkunäyttely on näyttely, tapahtuma ja kahvitteluhetki kaikille kakkujen ystäville. Joukko kotileippureita tuo näytille lempikakkunsa yhdessä kakun reseptin ja tarinan kanssa. Kuka tahansa voi ottaa osaa millaisella kakulla ikinä haluaakaan. Kakku voi olla jostain erityisestä syystä tärkeä, äidiltä opittu, itse keksitty tai muuten vain hyväksi todettu. Tässä näyttelyssä ei kilpailla, eli myös ensimmäiset yritelmät, muotopuolet ja lässähtäneet kakut ovat tervetulleita. Ja kakun käsite on tässä tapahtumassa laaja eli rohkeasti vain rikkomaan rajoja!

Itse näyttelyyn (ja kakkujen syömiseen) pääsevät mukaan kaikki leipurit, minkä lisäksi jokainen heistä voi kutsua mukaan 4 kaveria nauttimaan näyttelyn antimista. Kakut ovat aluksi osallistujien ihasteltavina, minkä jälkeen ne syödään yhdessä. Tuntia myöhemmin näyttelystä pääsevät nauttimaan kaikki halukkaat.


Kakkunäyttely sai alkunsa ajatuksesta yhdistää taidegalleria, herkuttelu, reseptien jakaminen ja viihtyisä kahvitteluhetki. Olen järjestänyt Kakkunäyttelyä lokakuusta 2015 lähtien galleria/kahvila Ruplassa Helsingissä.

Facebook