Second Thought Placemaking Agency

Yhteisöllistä urbanismia, tilojen herättämistä eloon ja yhteiskehittämistä

Vuosien aikana olen ollut myös monissa muissa hankkeissa jakamassa kokemuksiani, näkemyksiäni ja parhaita käytäntöjä. Alun yksittäisistä yhteydenotoista määrä lähti nopeaan kasvuun, siitä sai syntynsä Second Thought Placemaking Agency, joka nimensä mukaisesti tarjoaa uusia näkemyksiä ja yhteisöllistä urbanismia.

Yhteiskehittäminen ja tilojen parempi käyttö tulevat koko ajan tärkeämmiksi tekijöiksi paremman kaupungin ja elämän luomisessa. Teknologia tarjoaa meille useita työkaluja, joiden avulla voimme tavoittaa ihmiset, jakaa resursseja sekä suunnitella ja tehdä yhdessä asioita. Ei ole kuitenkaan olemassa kaikkiin tilanteisiin sopivaa ratkaisua, vaan jokainen tapaus on erilainen ja vaatii tuntemusta erilaisista konteksteista, konsepteista ja osallistamisen tavoista.

Teenkin paljon yhteistyötä eri alojen toimijoiden kanssa placemakingin (paikan tekemisen), yhteiskehittämisen ja yhteisöllisyyden parissa sekä suunnittelijan, tuottajan että konsultin roolissa – sekä yksin että isomman tiimin kanssa. Asiakkaisiini lukeutuu eri alojen yrityksiä, yhdistyksiä, kaupunkeja, julkisen sektorin toimijoita sekä oppilaitoksia.

Placemaking on noussut enemmän esille vasta viime vuosina, mutta se juontaa juurensa aina 1960-luvulle Jane Jacobsiin ja William H. Whyteen. Se on monipuolinen lähestysmistapa tilojen suunnitteluun ja hallinnointiin, joka tuo paikallisuuden, ruohonjuuritason toiminnan ja arjen osaksi kaupungin kehittämistä. Placemaking hyödyntää olemassa olevia resurssejamme paremmin ja luo sitä kautta paikkoja, jotka edistävät ihmisten hyvinvointia. Kokonaisvaltaiseen lähestymistapaan kuuluu niin yhteisen vision, konkreettisten suunnitelmien kuin käytännöllisten työkalujen luominen.

Onko sinulla hanke, jonka toteuttamiseen kaipaisit apua? Ota yhteyttä ja jutellaan lisää!

jaakko.blomberg@gmail.com
+358 44 5478354

Mediassa

Haluatko lukea lisää? Tässä muutama lehtiartikkeli minusta suomeksi, englanniksi ja saksaksi:

Vihreä Lanka: “Muutosvoima”

Helsingin Sanomat: ”Ihmiset kaipaavat säröjä ja mahdollisuutta puhua vieraalle

Helsinki-info: ”Ideanikkari”

Osuustoiminta-lehti: ”Yhteisöllisyys kasvussa erityisesti kaupungeissa”

Cities in Transition: “Jaakko Blomberg – Making the city go outside”

brand eins: “Frag nie, ob du darfst!”

DER STANDARD: “Der Stadtverwandler von Helsinki: ‘Nur nicht um Erlaubnis fragen’”

Tages Anzeiger: ”Offene Saunen und schräge Ideen”

Finntastic: “Just do it!” (saksaksi)

Helsinki Urban Art

Helsinki Urban Art on kaupunkitaiteeseen erikoistunut yhdistys, jota olin perustamassa vuoden 2017 alussa.  Sen tarkoituksena on tuoda taidetta kaupunkitilaan osaksi ihmisten elämää ja tehdä ympäristöä elävöittävää taidetta monissa muodoissa niin Helsingissä, muualla Suomessa kuin ulkomailla. Tuomme esiin uusia tapoja käyttää kaupunkitilaa, luomme yhteisöllistä kaupunkikulttuuria sekä etsimme ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin taiteen ja aktivismin keinoin.

Helsinki Urban Art sai alkunsa Lisää katutaidetta Helsinkiin -projektista, joka toteutti vuonna 2016 useita kaupunkiympäristöä elävöittäviä katutaideteoksia. Helsinki Urban Art laajentaa tätä toimintaa ja tuo taidetta katukuvaan entistä enemmän ja monipuolisemmin.

Helsinki Urban Artin muodostaa joukko visuaalisen alan, yhteisötaiteen ja kaupunkiaktivismin ammattilaisia. Yhteisöllisyys ja paikkasidonnaisuus onkin meille tärkeää: haluamme, että taide sopii ympäristöönsä ja ottaa huomioon paikalliset asukkaat. Meillä on paljon kokemusta niin isojen muraaliprojektien tuottamisesta, erikokoisista katutaideteoksista, yhteisöllisistä taideprojekteista kuin erilaisista kaupunkitapahtumista. Teemme myös paljon yhteistyötä kaupunkitaiteen parissa toimivien ihmisten ja tahojen kanssa niin Suomessa kuin ulkomailla.

Kotisivut

Facebook

Instagram

Pinterest

Yhteismaa

Yhteismaa sai alkunsa hieman sattumalta helmikuussa 2012, kun aloin yhdessä Pauliina Seppälän ja Tanja Jänicken (ja muutaman muun) kanssa järjestämään päivää, jolloin kuka tahansa voisi mennä myymään tavaroitaan pihoille, kaduille ja puistoihin. Siitä syntyi Siivouspäivä, jota vietettiin ensimmäistä kertaa 12.5.2012. Sen jälkeen päätimme perustaa yhdistyksen sen – ja muiden vastaavien juttujen – järjestämiseksi. Ja tämä yhdistys sai nimen Yhteismaa ry.

Yhteismaa on yleishyödyllinen yhdistys, joka toteuttaa yhteiskunnallisesti merkityksellisiä hankkeita, tapahtumia ja palveluita. Monet hankkeista, joita olen ollut tekemässä vuosina 2012 – 2017, on tehty Yhteismaan nimissä eri työryhmien kanssa. Osan olen taas tehnyt muun nimen alla eri ihmisten kanssa. Tai somen kautta kaikkien halukkaiden kanssa. Tai sitten joskus vain yksinäni. Mutta niiden kaikkien taustalla on kuitenkin sama maailmankuva ja halu muuttaa maailmaa.

Hiljalleen kiinnostuksen kohteemme Pauliinan ja Tanjan kanssa alkoivat kuitenkin mennä eri suuntiin: minua kiinnostivat enemmän uudet, taiteeseen, kulttuuriin ja kaupunkitilaan eri tavoilla liittyvät hankkeet, kun taas muut halusivat keskittyä nettipalvelu Nappi Naapuriin sekä Yhteismaan ensimmäisten tapahtumien, Siivouspäivän ja Illallisen taivaan alla, kehittämiseen.

Vuoden 2017 alussa päätinkin siirtyä eteenpäin ja perustaa uuden yhdistyksen Lisää katutaidetta Helsinkiin -projektin takana olevan porukan kanssa. Näin sai syntynsä Helsinki Urban Art ry, joka jatkaa osin samoilla linjoilla Yhteismaan kanssa, mutta enemmän taiteeseen, interventioihin ja fyysiseen kaupunkitilaan keskittyen. Samalla osa Yhteismaan nimissä tekemistäni projekteista siirtyi Helsinki Urban Artin alle. Pelkästään taiteen pariin en kuitenkaan siirtynyt, sillä aloin myös tehdä placemakingiin ja yhteiskehittämiseen liittyviä hankkeita yritykseni Second Thought Placemaking Agencyn kautta. 

Kotisivut

Facebook

Luennot, työpajat, ideointi

Mitä enemmän olen viime vuosina tehnyt erilaisia juttuja, sitä enemmän olen myös käynyt puhumassa projekteistani ja niistä saaduista opeista. Ja kivaahan se on, kun kohtaa samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä ja voi auttaa heitä luomaan jotain uutta.

Käyn puhumassa, innostamassa, ideoimassa ja pitämässä työpajoja ympäri Suomen ja maailman yhteisöllisestä kaupunkikulttuurista, yhdessä tekemisestä, tilojen erilaisesta käytöstä sekä erilaisesta ja ennakkoluulottomasta tavasta toimia. Joitain presentaatioistani löytyy Slidesharesta, mutta koska kuvat kertovat enemmän, enkä ole tylsien tekstidiojen ystävä, eivät ne välttämättä oikein avaudu ilman selitystä. Mutta jos kiinnostaa, niin tsekkaa silti läpi. Ja jos haluat kuulla lisää, ota yhteyttä!

Jaakko Blomberg

jaakko.blomberg@gmail.com

+358 44 5478354

Kuka?

Minulta kysytään usein, mikä olen ammatiltani ja mitä oikein teen työkseni. Molempiin kysymyksiin on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta. Olen yksi Helsinki Urban Art ry:n perustajista ja osa ajastani kuluu sen projektien parissa, mutta teen myös paljon kaikkea muuta: tapahtumia, taideprojekteja, ideointia, konsultointia, luentoja, työpajoja, tutkimusta, somekampanjoita ja erilaisia kansainvälisiä projekteja. Jotkut näistä töistä teen yritykseni Second Thought Placemaking Agencyn kautta, toiset taas osana erilaisia ryhmiä.

Olen myös yksi Yhteismaa ry:n perustajista ja toimin aktiivisesti sen nimissä vuosina 2012-2017 ennen kuin lähdin perustamaan kaupunkitaiteeseen erikoistunutta Helsinki Urban Art ry:tä. Minua voikin kutsua esimerkiksi tuottajaksi, (kaupunki)aktivistiksi, taiteilijaksi, suunnittelijaksi tai tutkijaksi tilanteesta riippuen, mutta jos minun pitää valita joku titteli, kutsun itseäni yleensä yksinkertaisesti tuottajaksi ja kaupunkiaktivistiksi, minkä alle kaiken tämän saa mahdutettua.

Osa tekemisistäni liittyy kaupunkitilaan, osa taiteeseen, osa kulttuuriin, osa ympäristöasioihin ja osa ruokaan – ja osa ihan johonkin muuhun. Mutta oikeastaan melkein kaikissa niissä on yhteys jollain tapaa kaupunkikulttuuriin, ihmisiin ja yhteisöllisyyteen. Ja niitä tehdessäni haluan myös pitää kiinni minulle tärkeistä avoimuudesta, reiluudesta ja kestävästä hyvinvoinnista.

Näiltä sivuilta löytää tietoa suurimmasta osasta projekteistani. Koska yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, mukana paljon kuvia. Toivottavasti niistä saa jonkinlaisen käsityksen siitä, mistä on kyse. Sivuilla on myös muutamia artikkeleita, joita olen yhteisölliseen kaupunkikulttuuriin liittyen kirjoittanut. Jos haluat pysyä ajan tasalla tekemisistäni, niin se onnistuu helpoiten seuraamalla minua Facebookissa (ja muualla somessa). Linkit löytyvät tuosta alta. Ja jos jotain kysyttävää, ota yhteyttä!


Jaakko Blomberg
jaakko.blomberg@gmail.com
+358 44 5478354
logo-fb-60-2  twitter-logo-60-2  instagram-logo-60  linkedin-logo-60  slideshare-logo-60